Ölandskroppkakan AB

I Borgholm

 

 

Hem        Öppetider        Kroppkakor        Produkter        Kontakt

 

Kroppkakor - en maträtt med historia!

 
Öländska kroppkakor nämns redan 1775 av en ölandsresenär och beskrivs som "en mycket välsmakande rätt". Den har nära "släktingar" på andra sidan östersjön och kanske de flitigt sjöfarande öländska bönderna förde med sig kroppakakan till östeuropa.

 

Den betraktades redan på 1700-talet som en typisk öländsk rätt, men på den tiden var receptet något annorlunda. Degen gjordes av kornmjöl och vete. Av den gjordes kakor som fylldes med t.ex. fårkött, griskött eller gåskött och kokades. Potatisen började under 1800-talets mitt att ersätta kornmjölet. Fyllningen kunde variera med tillgången, ål och sill var inte ovanligt, och de fattiga gjorde ibland krppkakor utan fyllning, s.k. "blinningar". Kroppkakan åts då som nu oftast på lördagar och ibland tillsammans med "kaffekask" elelr brännvin.

Att den alltid varit viktig på Öland förstår man när man hör berättas att öländska studenter i Kalmar Läroverk på 1800-talet kokte kroppkakor på studentrummet. Vid Kalmar nation i Lund har kroppkaksfester hållits sedan 1897. Festen "Storaste kroppkakan" firas årligen.

 

Kroppkaksälskande ölänningar tog också med seden att äta kroppkakor till Amerika, där den fortfarande lever kvar. Många ord och talesätt förekommer kring kroppkakan, t.ex. "Ingen timme är så lång som kroppkaketimmen", som syftar på barnens väntan på att koket skulle bli färdigt. Om du kan giss hue mång' kroppkaker ja har i mi påås', ska du få all ååt", har ofta hörts som kommentarer till frågor med självklara svar.

 

Varje år firas kroppkakedan i Borgholm där våra kroppkakor serveras. Bl.a. anordnas tävlingar om vem som kan äta flest kroppkakor. Ur Guiness Rekordbok -76 kan man läsa att svensk mästare i kroppkaksätning blev Ove Nilsson, Räpplinge, den 27 juli 1975. Han åt 17 kroppkakor på 8 minuter. Förmodligen är han ocskå världsmästare.

 

Dagens kroppkakor kan delas in i två grupper som är vanligast:
- Fina, som innehåller kokt potatis och som blivit ett måste på det svenska smörgåsbordet.
- Grova, som innehåller råriven potatis och är den som oftast tillagas i de öländska hemmen. Fyllningen brukar bestå av finskuret fläsk med hackad lök och vitpeppar eller kryddpeppar. Mjölkk eller grädde och lingon är vanligt att äta till.

 

Öländska kroppkakor
 

4 portioner

8 råa potatisar

6 kokta potatisar
1 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

 

Fyllning:
3 hg lättsaltat fläsk skuret i tärningar
1 gul lök
1 tsk grovstött kryddpeppar

 

Till kokning:
1 tsk salt per liter vatten

Koktid ca 60 minuter.

 

Skala, skölj och riv den råa potatisen, lägg den i en handduk och krama ur vattnet. Mosa den kokta potatisen och låt den kallna. Blanda potatisen med vetemjöl samt tillsätt salt. När smeten är väl blandad, tillsätt mera vetemjöl om den verkar lös. Blanda fläsktärningarna med löken och kryddpepparn.

 

Forma lagom stora bullar av smeten och gör en fördjupning i var och en som sedan fylles med fläskfyllningen. Tryck samman smeten över fyllningen och rulla kroppkakorna runda och jämna.

Kroppkakorna läggs i en rymlig kastrull med kokande saltat vatten och kokas utan lock.

Servera med grädde och lingonsylt eller smält smör.

 

Smaklig måltid!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Serveras gärna med Lingon alt Grädde eller skirat smör