Kroppkakor - en maträtt med historia!
Öländska kroppkakor nämns redan 1775 av en
ölandsresenär och beskrivs som "en mycket
välsmakande rätt". Den har nära "släktingar"
på andra sidan östersjön och kanske de
flitigt sjöfarande öländska bönderna förde
med sig kroppakakan till östeuropa.
Den betraktades redan på 1700-talet som en
typisk öländsk rätt, men på den tiden var
receptet något annorlunda. Degen gjordes av
kornmjöl och vete. Av den gjordes kakor som
fylldes med t.ex. fårkött, griskött eller
gåskött och kokades. Potatisen började under
1800-talets mitt att ersätta kornmjölet.
Fyllningen kunde variera med tillgången, ål och
sill var inte ovanligt, och de fattiga gjorde
ibland krppkakor utan fyllning, s.k.
"blinningar". Kroppkakan åts då som nu oftast på
lördagar och ibland tillsammans med "kaffekask"
elelr brännvin.
Att den alltid varit viktig på Öland förstår
man när man hör berättas att öländska studenter
i Kalmar Läroverk på 1800-talet kokte kroppkakor
på studentrummet. Vid Kalmar nation i Lund har
kroppkaksfester hållits sedan 1897. Festen
"Storaste kroppkakan" firas årligen.
Kroppkaksälskande ölänningar tog också med
seden att äta kroppkakor till Amerika, där den
fortfarande lever kvar. Många ord och talesätt
förekommer kring kroppkakan, t.ex. "Ingen timme
är så lång som kroppkaketimmen", som syftar på
barnens väntan på att koket skulle bli färdigt.
Om du kan giss hue mång' kroppkaker ja har i mi
påås', ska du få all ååt", har ofta hörts som
kommentarer till frågor med självklara svar.
Varje år firas kroppkakedan i Borgholm där
våra kroppkakor serveras. Bl.a. anordnas
tävlingar om vem som kan äta flest kroppkakor.
Ur Guiness Rekordbok -76 kan man läsa att svensk
mästare i kroppkaksätning blev Ove Nilsson,
Räpplinge, den 27 juli 1975. Han åt 17
kroppkakor på 8 minuter. Förmodligen är han
ocskå världsmästare.
Dagens kroppkakor kan delas in i två grupper
som är vanligast:
- Fina, som innehåller kokt
potatis och som blivit ett måste på det svenska
smörgåsbordet.
- Grova, som innehåller råriven
potatis och är den som oftast tillagas i de
öländska hemmen. Fyllningen brukar bestå av
finskuret fläsk med hackad lök och vitpeppar
eller kryddpeppar. Mjölkk eller grädde och
lingon är vanligt att äta till.
Öländska
kroppkakor

4 portioner
8 råa potatisar
6 kokta potatisar
1 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
Fyllning:
3 hg lättsaltat fläsk skuret i tärningar
1 gul lök
1 tsk grovstött kryddpeppar
Till kokning:
1 tsk salt per liter vatten
Koktid ca 60 minuter.
Skala, skölj och riv den råa potatisen,
lägg den i en handduk och krama ur vattnet.
Mosa den kokta potatisen och låt den kallna.
Blanda potatisen med vetemjöl samt tillsätt
salt. När smeten är väl blandad, tillsätt
mera vetemjöl om den verkar lös. Blanda
fläsktärningarna med löken och kryddpepparn.
Forma lagom stora bullar av smeten och
gör en fördjupning i var och en som sedan
fylles med fläskfyllningen. Tryck samman
smeten över fyllningen och rulla
kroppkakorna runda och jämna.
Kroppkakorna läggs i en rymlig kastrull
med kokande saltat vatten och kokas utan
lock.
Servera med grädde och lingonsylt eller
smält smör.
Smaklig måltid!